Aktualności

"Święto dyni – królowej jesieni"

  • Drukuj
 

 W dniu 4 października 2016r. odbyło się Święto Dyni - Królowej Jesieni. Uroczystość składała się z dwóch części. Na początku uczennica klasy II ZSZ Wioletta Sobolak odczytała referat na temat właściwości dyni oraz o jej pozytywnego wpływu na zdrowie człowieka. Poinformowała również, że z dyni możemy komponować dania zarówno na słodko, jak i na słono, łagodne lub pikantne. Nadmieniła że warto wykorzystywać w potrawach nie tylko jej miąższ, ale i wartościowe pestki.

Po referacie przyszedł czas na degustacje. Na stole znalazły się takie smakowitości jak:

  • krem z dyni z grzankami,
  • penne z szynką i kremowym sosem z pieczonej dyni,
  • naleśniki z dynią,
  • muffinki dyniowe,
  • deser dyniowo -malinowo-agrestowy,
  • sałatka z fasoli szparagowej i pestek dyni oraz sałatka brokułowa z pestkami dyni.

Wszystkie przepyszne dania przygotowali uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej kształcący się w zawodzie kucharz pod czujnym okiem pani Małgorzaty Wawro – nauczyciela przedmiotów gastronomicznych.